Als jouw schaduwkanten overnemen

Als jouw schaduwkanten overnemen
Dit verhaal is een krachtige herinnering om onze diepste emoties en worstelingen niet te negeren. Het is gemakkelijk om onze problemen op anderen te projecteren en hen de schuld te geven van ons ongeluk. Echte groei en genezing komen echter voort uit het onder ogen zien van onze schaduwen en het nemen van verantwoordelijkheid voor ons eigen welzijn. Neem de tijd om na te denken over welke delen van jezelf je misschien vermijdt of verbergt. Laat je onderbewustzijn je leiden terwijl je pen op papier zet en kijk welke inzichten aan het licht komen. Onthoud dat de enige persoon die je echt kunt veranderen jezelf bent.
Read more...

Jouw specifieke rol in de familie

Jouw specifieke rol in de familie
Het zwart schaap, de redder, de perfecte, de negatieve, de plantrekker, de volger, het buitenbeentje, de pleaser, de trekker, de afvaller, de heilige, de uitgestotene, …  

Vul deze zin verder aan: In mijn familie draag ik de rol van … .  
Laat je onderbewuste spreken en ontdek jouw specifieke rol in de familie. 
 

Ben je klaar met jouw specifieke rol in de familie?

Daar sta je dan met jouw gevoel.  Een mens van vlees en bloed.  Zoals iedereen op zoek naar liefde en aandacht.  En om de één of andere manier beland je elke keer in dat patroon.  In een hokje.  Heb je te voldoen aan verwachtingen? Of krijg je een stempel?  Ons (jouw naam), dat is toch altijd hetzelfde, het is toch een … .  Ook al ben jij er volledig klaar mee.  Je zei het nog tegen jezelf en vanaf nu ben ik klaar met mijn specifieke rol in de familie en dan ineens….

(En terwijl ik dit typ is het 11u11.  Wat een mooie betekenis.  Wil je meer weten over numerologie.  Ik heb er een blog over geschreven.  Klik hier.)

Onbewust terug in jouw specifieke rol in de familie?

Ondanks jouw mooie voornemen, jouw zelfontwikkeling, al de boeken die je gelezen hebt, sta je ineens precies op hetzelfde punt, in jouw specifieke rol in de familie.  Hoe komt dit toch weer elke keer?  Een familiesysteem is een complex gegeven.  Onzichtbare loyaliteiten, patronen en verstrikkingen houden ons soms allemaal wel eens gevangen.  En vaak krijg je bij jouw geboorte een bepaalde rol toebedeeld.  Er zijn verschillende rollen die je kan krijgen in een familiesysteem.   Je rol in een systeem hangt af van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld  welke plaats in de rij van kinderen heb je?  Eerstgeborene, er ergens tussenin of de benjamin van de familie?  Staan jouw ouders in hun kracht?  Wordt iedereen aanvaard in het systeem?  Of zijn er personen die geen plaats krijgen in jouw familie?  En jouw familiesysteem, wat reken je daarbij?  Jouw ouders en eventueel jouw broers en zussen?  Of horen jouw tantes, nonkels en grootouders er ook bij?  In familieopstellingen en systemisch werken gaan we tot 7 generaties terug.  Wat er een aantal generaties geleden gebeurde (geheimen, trauma’s, …) voelen wij vaak nog tot de dag op vandaag.  Wij kunnen het niet duiden.  Dat zijn onzichtbare loyaliteiten, verstrikkingen en familiepatronen die ons in de weg staan om te voelen wat we echt voelen, te zijn wie we echt zijn.   Het is een onbewust proces uiteraard.   Het zijn de wortels van je familie.   Je ziet ze niet maar ze zijn er wel.   We hebben ze nodig om te overleven.   Zonder wortels, geen boom, geen bloem, geen enkele plant.  

familieroots

Laat jouw specifieke rol in de familie achter je

Er is altijd wel een …. (vul in wat jij hierboven heb ingevuld) in de familie.  Het lijkt alsof die rol wordt doorgegeven en doorgegeven. Totdat iemand klaar er voor is om de pijn te voelen.  Iemand die echt klaar is met die specifieke rol in de familie.  Na het doorvoelen, zijn we klaar om op onze plek te staan. Je mag terug gewoon (vul hier je naam in) …. zijn.  En daarin ligt onze kracht, onze authenticiteit.  Elke familie heeft wortels.  En of we het nu fijn vinden of misschien op dit moment wel even lastig (zoals ik me even voel), het zijn de wortels die wij nodig hebben om te overleven.  
Echter hebben we niet alle wortels nodig om te overleven.  Sommige wortels zijn zo’n kluwen dat er amper voeding doorgeraakt.  Niet passende, oude wortels mogen we vervangen.  Zodat er meer lucht komt, meer ruimte voor iedere wortel, zodat alle takken evenveel voeding krijgen.  Zodat de ene tak niet felgroen is en de andere bruin, want zowel de felgroene als de bruine tak voelt dat het niet klopt.  Ergens is er dat diepe weten.  

familiepatronen pijn

Welke eerste stappen kan jij al zeker zetten?  
  1. Denk na over welke rol jij inneemt in jouw familie.   Antwoord dan vervolgens op onderstaande vragen.  Let wel, voor elke antwoord dat ‘negatief’ is, schrijf je een positief antwoord (bv.   Ik werd nooit betrokken.   Daartegenover kan je zetten:  Ik mocht volledig mijn eigen weg gaan.)   Belangrijk is dat we de twee kanten zien en uiteindelijk neutraal eindigen.   
    1. Hoe heeft deze rol jouw geholpen?  (want alles komt om ons een les te leren, komt met een positieve intentie.  Denk je nu echt?  Of misschien wel, euh Lies, WTF?? Kijk dan zeker naar mijn video.   ...  )
    2. Wat heeft deze rol je gebracht?  
    3. Wat heeft deze rol je gekost?  
    4. Visualiseer waar jij staat als jij die rol inneemt?  Hoe ziet dat eruit?  Hoe voelt dat?  
  2. Visualiseer je dat je op jouw eigen plek staat, daar waar jij thuishoort.  Hoe ziet de plaats eruit?  Wat valt er je op?  Welke kleuren? Omgeving?  Welke kleur of symbool kan je meenemen in het dagelijks leven om je te herinneren aan jouw plek?  
Door stil te staan en deze vragen te laten bezinken, word jij je bewust van eventuele rollen in jouw familiesysteem.   En laat bewustzijn de eerste stap zijn tot groei!
Wil je graag kennis maken met familieopstellingen?   Welke rol jij kreeg/krijgt in jouw familiesysteem?  Welk onzichtbare loyaliteit, patroon of verstrikking jou tegenhoudt?  Tijdens familieopstellingen toont er zich ongelooflijk veel.  De thema’s waar jij klaar voor bent krijgen lucht, liefde en een plek.  Hierdoor kan het transformeren naar iets dat jouw voedt in plaats van leegzuigt, iets dat jou koestert in plaats van afstoot.  

Kies voor liefde.  Kies voor connectie en voornamelijk kies voor de gemakkelijke manier.   
Wil jij meer weten? 
of maak onmiddellijk een afspraak:
Helpt dit blog jou?
Je helpt mij door een reactie na te laten onder het blog of het gewoon gezellig te delen met andere warrior-vrouwen die dit nodig hebben.

Heb jij een vraag?
Dan maak ik er een blog over! contacteer me
Volg ook mijn YOUTUBE kanaal
 
Wil jij op 2 minuten tijd intuïtief knopen doorhaken? 

Gepassioneerd door numerologie en tekens

Gepassioneerd door numerologie en tekens
 Numerologie is de leer der getallen.  Er zullen hele mooie theorieën over te vinden zijn.   Zinnen die mooi verwoord zijn.   Voor mij was numerologie een thuiskomen.   Ik ben geen numeroloog, eerder een grote fan.  Ik zie vaak het magische nummer verschijnen en dan voel ik een opwinding in mezelf.   Ik word er gewoon blij van.  Het klopt voor mij.  
 

Het magische nummer voor mij 

Toen ik begon met mijn kleine stapjes de numerologie te verkennen, dan kwam ik uit op mijn levenspad.  Nummer 6.  Het staat voor familiegericht, balans zoeken, zorgend en koesterend zijn.  Het klopte en toch was het dat niet helemaal.  Het was niet passend voor mij.  Maar ik ging door en toen kwam ik er op uit dat je – wat je levenspadnummer betreft - bepaalde getallen niet verder hoeft op te tellen.   Ik kwam eigenlijk uit op 33.  Dat is een meestergetal en dan viel er veel op zijn plaats.  Numerologie is voor mij wat astrologie of een andere overtuiging/geloof betekent voor jou.   
 

Het magische nummer op je pad

Sindsdien ben ik altijd heel blij met die magische nummers op mijn pad.  Soms zijn er weken dat ik overal 17:17 zie.  Of 555.  Of 11:11.   Ik ga dan even kijken naar de betekenis.   Er zijn veel schillende sites.  Ik voel wat klopt.  Soms is het de ene site, soms de andere.  Het gaat voornamelijk over de specifieke energie waar jij op dat moment mee overkomt.  Bijvoorbeeld voor 11:11 vind ik op www.leerzaam.com volgende uitleg: 
Als je in het verleden fouten hebt gemaakt, is het nu tijd om de nieuwe fase in je leven te beginnen. Het is tijd om al je slechte gewoonten en slechte gedachten in het verleden achter te laten. Je moet niet bang zijn en uit je comfortzone stappen.
Het is tijd om nieuwe dingen te zien en nieuwe projecten in je leven te starten. Nu is het juiste moment om dat te doen, omdat alles wat je nu doet succesvol zal zijn.”
Ook op Pinterest zijn er toffe dingen te vinden.   Bijvoorbeeld: https://pin.it/5QJlgKR
Ik ben geen pro, wel gepassioneerd.  Dus als je mijn blogs leest en je ziet soms tussen haakjes staan.  (Oh wauw, het is juist 11:11).  Dan weet je vanwaar dat komt!!
Helpt dit blog jou?
Je helpt mij door een reactie na te laten onder het blog of het gewoon gezellig te delen met andere warrior-vrouwen die dit nodig hebben.

Heb jij een vraag?
Dan maak ik er een blog over! contacteer me
Volg ook mijn YOUTUBE kanaal
 
Wil jij op 2 minuten tijd intuïtief knopen doorhaken? 

Hoe volledig ontstressen?

Hoe volledig ontstressen?

Hoe volledig ontstressen?

Yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, wandelen, aarden, zingen, dansen… Het zijn allemaal ideeën om volledig te ontstressen.   Is dit echter volledig ontstressen?   Niet altijd.  Soms is het gewoon water naar de zee dragen.  Je bent klaar met de ene meditatie en je kan al bijna gelijk gaan starten met de volgende.  Waarom lukt het je niet om volledig te ontstressen?  
 

De oervrouw wilt eens volledig ontstressen

Ontstressen of ontspannen is een algemeen thema in onze maatschappij.   Iedereen heeft veel op zijn bord.   De to-do lijstjes zijn eindeloos.   Het begint ’s ochtends al als onze wekker afgaat.  En meteen wordt er een eerste portie stress in ons bloed gepompt.  Je kan je voorstellen: je ligt rustig te slapen en ineens begint daar naast je iets ongelooflijk veel lawaai te maken.  Denk maar aan de oermensen die lagen te slapen en ineens een ‘wild beest’ hoorden brullen.  Wees maar zeker dat er gelijk adrenaline in hun bloed gepompt werd en dat zij klaar waren om te vechten of te vluchten.  En heel onze dag is zo aan elkaar gerijgd.   Het winkelcentrum waar wij gaan shoppen met de vriendinnen wordt door ons brein ervaren als een open veld vol met gevaren.  De kinderen naar school brengen, op ons werk, de file, …   En dan heb ik het nog niet gehad over die leuke stem in je hoofd, die de hele tijd maar ligt te zeuren over wat we verkeerd doen, waar we niet goed genoeg in zijn, enzovoort maar dat is voor in een andere blo
 

Waarom kunnen wij niet goed 'volledig' ontstressen?

Tijdens één van mijn coaching was er een dame die steeds opnieuw haar schouders opspande.  Ze had het zelfs niet door dat ze elke keer elk spiertje in haar lichaam klaarmaakte voor actie.  Als ik haar hierop aansprak gaf ze aan dat ze constant ‘alert’ was.  Licht slapen, vaak opgejaagd gevoel, …  En terwijl ze dit vertelde, sperde ze haar ogen wijd open en keek ze in het rond.  Voor mij was dit het teken dat zij in een verhoogde staat van paraatheid was.  En dat is goed als dat even is, of een bepaalde tijd, echter als je dat gevoel nog steeds hebt als je in een rustige, kalme omgeving bent is het tijd om verder te kijken.  
Altijd in alarmfase.  Ja, hoe kan je dan volledig ontstressen?

Mijn gestoorde hulpmiddelen om volledig te ontstressen

Wij gebruiken meer en meer middeltjes om te ontstressen.  We zoeken allemaal een manier om onze stress los te laten.  Er zijn talloze hulpmiddelen.  Je hebt er die vallen onder de noemer ‘slechte’ & ‘goede’ of ‘zweverige’.   Eten of emo-eten, drinken (oeps een glaasje wijn teveel), roken, hardlopen, yoga, wandelen, essentiële oliën, bachbloesems, lekker heet badje met magnesium zout,...  En ook nog de gestoorde hulpbronnen zoals sommige mensen mijn acupunctuurmat noemen of het volgende op mijn ‘wil ik doen-lijstje’: ijsbaden.    
Echter hoe vaak we dit ook doen, soms lijkt het gewoon niet te helpen.   Het brengt geen zoden aan de dijk.   Hoe komt dat?  

Blokkerende factoren van het volledig ontstressen

Er zijn gewoon vaak blokkerende factoren.   Factoren die als een ondoordringbare laag zitten tussen al die hulpmiddelen, al jouw goede intenties, de vele pogingen en de stress.  
Een gebeurtenis, een emotionele laag, een trauma kan allemaal maken dat ondanks dat jij misschien van het ene ontstressmiddeltje  en -techniek naar het andere huppelt met vaak enkel resultaat op korte termijn.
Ikzelf had ook die ervaring.  Door een onveilige situatie die ik had meegemaakt als beginnende tiener was ik vaak in ‘alertheid’, in ‘alarmfase’.  Onbewust was ik constant de omgeving aan het scannen op gevaar.  Door, samen met mijn coach, hier inzicht in te krijgen en dit uit mijn energieveld te verwijderen kon ik pas voelen welke impact dit op mij had gehad.    Ik voel mij veel rustiger, ook al zie ik misschien niet wat er achter mij in de ruimte gebeurd.  Ik hoef niet constant dat overzicht te hebben.  Ik kan de controle vaker loslaten.  Dit geeft mij zoveel meer energie.  Ik voel dit ook in mijn lichaam.  Mijn schouders zijn vaker ontspannen, ik bijt minder op mijn tong, ik wiebel niet meer constant met mijn voeten.  
Ook mijn omgeving merkt dit.  Doordat ik niet constant moet bekijken of de omgeving veilig is, storen mijn kinderen mij ook niet tijdens mijn ‘scanmomenten’.  Ik ben veel rustiger.  Begrijp mij goed, ik zie dit nu pas allemaal in.  Op dat ogenblik waren het gewoon de kinderen die lastig deden, of mijn collega’s, of die ene klant.  Nu voelt dat veel anders aan.  
 

De 1ste stap van volledig ontstressen

De eerste stap van volledig ontstressen?  Je kan het al raden.  Werk aan het thema dat onder de stress ligt.  Haal die betonlaag die ergens in je vasthangt weg.  De stress die je ervaart kan getriggerd worden, omdat er intern, in jouw systeem een gebeurtenis, een emotionele laag of een trauma aandacht vraagt.  Giet niet langer water in een zwembad waar een zeil over ligt.  Bekijk het zeil, erken het zeil, geef wat het nodig heeft en laat het dan los, vanaf dan kan het water echt in het zwembad lopen en kan je goed  ontstressen in het zwembad.  
En laat jezelf niet vangen door uitspraken zoals ‘bij mij is het echt gewoon stress’, ‘bij mij is het echt mijn job’, ‘ik heb alles al verwerkt en een plaats gegeven’ of ‘mijn arm, Lies, mijn arm doet pijn omdat ik die in het weekend heb overbelast’.  Durf verder te kijken.  Wat voel je? Welke signalen geeft jouw lichaam?  En ga ermee aan de slag.  Net zoals die moedige vrouw in de coachingssessie ook heeft gedaan.   In veiligheid, samen met mij, op avontuur gaan zodat jij ook lichter en ontspannen naar huis kunt gaan.  
Helpt dit blog jou?
Je helpt mij door een reactie na te laten onder het blog of het gewoon gezellig te delen met andere warrior-vrouwen die dit nodig hebben.

Heb jij een vraag?
Dan maak ik er een blog over! contacteer me
Volg ook mijn YOUTUBE kanaal
 
Wil jij op 2 minuten tijd intuïtief knopen doorhaken? 

Dagelijkse draagkracht

Dagelijkse draagkracht

Op 01 september had ik niet zo’n positieve ochtend.  Ik had een goede ochtend totdat de kids de deur uitwaren.   Ineens leek mijn dagelijks draagkracht te zijn gecrasht.  Ik kreeg een lief berichtje van vrienden en mijn antwoord was letterlijk: 
[09:53, 01-09-2022] …: Weer een heel ander ritme he. Ik ben benieuwd.
[09:56, 01-09-2022] Un-fold By Lies: Het zal goed zijn voor iedereen om weer wat structuur te hebben.
[09:56, 01-09-2022] Un-fold By Lies: en vervolgens gaan we daarin vervallen en plannen we onze dagen en weken en maanden zo vol, zodat we roofbouw plegen op onszelf en dan is het weer vakantie!
 
Gelukkig heb ik nog wat reserve bij hen en werd er heel luchtig op gereageerd.  Als vrouw mocht ik hiervoor mijn maandelijkse excuus aanspreken.  
 

Oneindige dagelijkse draagkracht

Echter is het wel een vrees.  Wij, mensen, denken dat onze draagkracht oneindig is.   Lees zeker mijn blog over “Authentieke draagkracht”.  Wij zijn hierin veel anders dan dieren.  Dieren zijn nog veel dichter hun gevoel, hun intuïtie. 
Veel onder ons worden bedolven door de to-do-lijstjes, het werk, het huishouden, de kinderen (en hun hobby’s), de feestjes en sociale verplichtingen enzovoort enzovoort.  
Langs de ene kant mogen we niet klagen.  We hebben het goed.  We zijn gezegend.    Langs de andere kant is onze (westerse) maatschappij waar presteren en denken primeert op ons gevoel een vloek.  Elke ochtend opnieuw moeten we onze dagelijkse draagkracht aanspreken.  Voor sommige zelfs gewoon om uit hun bed te komen.  En ook ik moet soms een gevecht voeren met de snoes-knop.  
 

Dagelijkse draagkracht versus het dagelijks leven

Ook ik voel dat het weeral zo’n najaar had kunnen worden.  Een najaar waar ik regelmatig of sommige weken wel dagelijks een zakje draagkracht zou moeten lenen om de druk aan te kunnen.  Er moet geld binnenkomen, crisis, school, mensen die op je rekenen.   Mijn zusje nodigt ons uit voor haar verjaardag en ik moet precies onmiddellijk beginnen puzzelen.  12 dagen op voorhand.  Dat is echt wel kortdag om nog te plannen.  Als zelfstandige is werken voor mij een heel ander begrip.   Minder voorspelbaar, minder te plannen en intens.  Ik voel dat zelfstandige zijn op de manier waarop ik het invul, helemaal mijn ding is.   En ook al ervaar ik hier ook intense momenten en stress, toch was voor mij het leven in een dagdagelijkse job waar ik werkte voor een organisatie datgene wat mij echt STRESS bezorgde.  En dat valt mij veel op in mijn omgeving.   We werken graag en met de juiste intenties, echter de graad van presteren is echter te hoog.  De graad van aanwezig moeten zijn.   Beschikbaar.  Als vrouw komt daar bovenop dat wij onze taken als care-takers moeilijk volledig naast ons kunnen leggen, ook als we op ons werk zijn.  Dus zijn wij vaak met verschillende dingen tegelijk bezig, al is het maar in onze gedachten.  En dat is uiteraard vermoeiend.  Ook bij mijn man en verschillende mannen in mijn omgeving merk ik op dat datgene wat verlangt wordt van hen veel is.  Lange dagen, hoge objectieven de gehaald moeten worden, heel veel ratio en bijna geen gevoel. Of echt geen gevoel.  
Na een relatieve rust die corona ons bracht, lijkt de balans naar de verkeerde kant over te hellen. En ons lichaam draagt ons met al de kracht dat het heeft.  Dag na dag, taak na taak, stress na stress.  En door dit nu te schrijven, voel ik dat het niet zo zal zijn.  En dat ik helemaal wat corona voor velen onder ons gebracht hebben.  Ze konden terug ademhalen.  Ze konden voelen.  En ook al lijkt dat gevoel nu even op de achtergrond te zijn verdwenen.  Wij zijn het niet vergeten.  We kunnen niet meer ont-weten.  We kunnen het wegduwen, we kunnen het negeren.  We weten dat het kan.   En misschien wordt het een uitdaging om de cirkel te doorbreken.  Toch gaan velen dit samen met mij aan.  
 
Wil jij een simpele techniek leren om jouw gevoel aan te spreken? 
Download dan mijn…. www.un-fold.be/gratis.  
 
 

Dagelijkse draagkracht en units

Alleen wij kunnen bepalen hoe wij onze dagelijkse draagkracht inzetten.  Eén van mijn leermeesters Els Van Laecke legde mij het principe uit over units. (zij heeft over units en focussen een toffe blog geschreven: Focussen: Jouw aandachtsunits verdelen (elsvanlaecke.com)  Wij hebben 100 units, zoals een meter.  En wij gebruiken die 100 units.  Die 100 units zijn wat ze zijn.  We kunnen er niet bijmaken.  Dus als wij 90 units gebruiken voor ons werk op een dag.  Dan blijven er maar 10 units over voor al de rest.   Dan komen we thuis en dan blijkt dat we ineens 50 units tekort komen.  De kinderen hebben huiswerk, er moet eten gemaakt worden, nog naar de winkel, liefst gezond koken.  En je had jezelf voorgenomen om te sporten deze week.  En eigenlijk wil je gewoon in een warm bad gaan liggen en rust ontvangen.   Niets meer doen.  Die laatste 10 units voor jezelf gebruiken.  
Soms worden wij zo gefrustreerd of verdrietig door de stress of onze to-do-lijstEN dat we al ineens 10 units hebben opgebruikt omdat wij blijven zeuren tegen een collega of onze partner.  
Soms gaan we over de grens.  En gebruiken we een aantal units die er niet zijn.  Dan gaan we over onze grenzen en ons lichaam zal hiervoor vroeg of laat een prijs betalen.  En ons lichaam dat zijn wij.  Er is geen scheiding tussen wie wij zijn, ons lichaam, ons hoofd, ons spirit.   It’s one! 
 

Dagelijkse kracht en balans

Soms wil ik wel schreeuwen naar de wereld om te laten weten dat dit nu moet veranderen.  Terug naar ons gevoel, terug luisteren naar wat ons draagkracht aangeeft wat we aankunnen.  Wij kunnen alleen ons gedrag beïnvloeden.  Dus het is aan ons om introspectie te doen.  
Stel jezelf volgende vragen: 
Hoe gebruik ik mijn units?  
Wat vreet mijn energie?  
Wat geeft mij energie?  
Waar zit bij mij de balans?  
Waar wil ik mijn units voor gebruiken?  
En als de echt helemaal helder is: 
Wat wil ik dan niet meer? 
And last but not least:
Wat WIL IK?
En hoe wil ik deze reis aanvatten? 
 
En dit hoef je zeker niet alleen te doen.  
Het lijken simpele vragen, echter kan het een aardverschuiving teweeg brengen.  Want wat als je, net als ik een aantal jaren geleden, zou moeten toegeven dat je niet verder weg zou kunnen zijn van wat je wil en wie je wilt zijn dan nu? 
 
Laat je inspireren.  
Join mijn faceboogroep.  
 
Helpt dit blog jou?
Je helpt mij door een reactie na te laten onder het blog of het gewoon gezellig te delen met andere warrior-vrouwen die dit nodig hebben.

Heb jij een vraag?
Dan maak ik er een blog over! contacteer me
Volg ook mijn YOUTUBE kanaal
 
Wil jij op 2 minuten tijd intuïtief knopen doorhaken? 

 
Read Older Updates