Jouw specifieke rol in de familie
Het zwart schaap, de redder, de perfecte, de negatieve, de plantrekker, de volger, het buitenbeentje, de pleaser, de trekker, de afvaller, de heilige, de uitgestotene, …  

Vul deze zin verder aan: In mijn familie draag ik de rol van … .  
Laat je onderbewuste spreken en ontdek jouw specifieke rol in de familie. 
 

Ben je klaar met jouw specifieke rol in de familie?

Daar sta je dan met jouw gevoel.  Een mens van vlees en bloed.  Zoals iedereen op zoek naar liefde en aandacht.  En om de één of andere manier beland je elke keer in dat patroon.  In een hokje.  Heb je te voldoen aan verwachtingen? Of krijg je een stempel?  Ons (jouw naam), dat is toch altijd hetzelfde, het is toch een … .  Ook al ben jij er volledig klaar mee.  Je zei het nog tegen jezelf en vanaf nu ben ik klaar met mijn specifieke rol in de familie en dan ineens….

(En terwijl ik dit typ is het 11u11.  Wat een mooie betekenis.  Wil je meer weten over numerologie.  Ik heb er een blog over geschreven.  Klik hier.)

Onbewust terug in jouw specifieke rol in de familie?

Ondanks jouw mooie voornemen, jouw zelfontwikkeling, al de boeken die je gelezen hebt, sta je ineens precies op hetzelfde punt, in jouw specifieke rol in de familie.  Hoe komt dit toch weer elke keer?  Een familiesysteem is een complex gegeven.  Onzichtbare loyaliteiten, patronen en verstrikkingen houden ons soms allemaal wel eens gevangen.  En vaak krijg je bij jouw geboorte een bepaalde rol toebedeeld.  Er zijn verschillende rollen die je kan krijgen in een familiesysteem.   Je rol in een systeem hangt af van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld  welke plaats in de rij van kinderen heb je?  Eerstgeborene, er ergens tussenin of de benjamin van de familie?  Staan jouw ouders in hun kracht?  Wordt iedereen aanvaard in het systeem?  Of zijn er personen die geen plaats krijgen in jouw familie?  En jouw familiesysteem, wat reken je daarbij?  Jouw ouders en eventueel jouw broers en zussen?  Of horen jouw tantes, nonkels en grootouders er ook bij?  In familieopstellingen en systemisch werken gaan we tot 7 generaties terug.  Wat er een aantal generaties geleden gebeurde (geheimen, trauma’s, …) voelen wij vaak nog tot de dag op vandaag.  Wij kunnen het niet duiden.  Dat zijn onzichtbare loyaliteiten, verstrikkingen en familiepatronen die ons in de weg staan om te voelen wat we echt voelen, te zijn wie we echt zijn.   Het is een onbewust proces uiteraard.   Het zijn de wortels van je familie.   Je ziet ze niet maar ze zijn er wel.   We hebben ze nodig om te overleven.   Zonder wortels, geen boom, geen bloem, geen enkele plant.  

familieroots

Laat jouw specifieke rol in de familie achter je

Er is altijd wel een …. (vul in wat jij hierboven heb ingevuld) in de familie.  Het lijkt alsof die rol wordt doorgegeven en doorgegeven. Totdat iemand klaar er voor is om de pijn te voelen.  Iemand die echt klaar is met die specifieke rol in de familie.  Na het doorvoelen, zijn we klaar om op onze plek te staan. Je mag terug gewoon (vul hier je naam in) …. zijn.  En daarin ligt onze kracht, onze authenticiteit.  Elke familie heeft wortels.  En of we het nu fijn vinden of misschien op dit moment wel even lastig (zoals ik me even voel), het zijn de wortels die wij nodig hebben om te overleven.  
Echter hebben we niet alle wortels nodig om te overleven.  Sommige wortels zijn zo’n kluwen dat er amper voeding doorgeraakt.  Niet passende, oude wortels mogen we vervangen.  Zodat er meer lucht komt, meer ruimte voor iedere wortel, zodat alle takken evenveel voeding krijgen.  Zodat de ene tak niet felgroen is en de andere bruin, want zowel de felgroene als de bruine tak voelt dat het niet klopt.  Ergens is er dat diepe weten.  

familiepatronen pijn

Welke eerste stappen kan jij al zeker zetten?  
  1. Denk na over welke rol jij inneemt in jouw familie.   Antwoord dan vervolgens op onderstaande vragen.  Let wel, voor elke antwoord dat ‘negatief’ is, schrijf je een positief antwoord (bv.   Ik werd nooit betrokken.   Daartegenover kan je zetten:  Ik mocht volledig mijn eigen weg gaan.)   Belangrijk is dat we de twee kanten zien en uiteindelijk neutraal eindigen.   
    1. Hoe heeft deze rol jouw geholpen?  (want alles komt om ons een les te leren, komt met een positieve intentie.  Denk je nu echt?  Of misschien wel, euh Lies, WTF?? Kijk dan zeker naar mijn video.   ...  )
    2. Wat heeft deze rol je gebracht?  
    3. Wat heeft deze rol je gekost?  
    4. Visualiseer waar jij staat als jij die rol inneemt?  Hoe ziet dat eruit?  Hoe voelt dat?  
  2. Visualiseer je dat je op jouw eigen plek staat, daar waar jij thuishoort.  Hoe ziet de plaats eruit?  Wat valt er je op?  Welke kleuren? Omgeving?  Welke kleur of symbool kan je meenemen in het dagelijks leven om je te herinneren aan jouw plek?  
Door stil te staan en deze vragen te laten bezinken, word jij je bewust van eventuele rollen in jouw familiesysteem.   En laat bewustzijn de eerste stap zijn tot groei!
Wil je graag kennis maken met familieopstellingen?   Welke rol jij kreeg/krijgt in jouw familiesysteem?  Welk onzichtbare loyaliteit, patroon of verstrikking jou tegenhoudt?  Tijdens familieopstellingen toont er zich ongelooflijk veel.  De thema’s waar jij klaar voor bent krijgen lucht, liefde en een plek.  Hierdoor kan het transformeren naar iets dat jouw voedt in plaats van leegzuigt, iets dat jou koestert in plaats van afstoot.  

Kies voor liefde.  Kies voor connectie en voornamelijk kies voor de gemakkelijke manier.   
Wil jij meer weten? 
of maak onmiddellijk een afspraak:
Helpt dit blog jou?
Je helpt mij door een reactie na te laten onder het blog of het gewoon gezellig te delen met andere warrior-vrouwen die dit nodig hebben.

Heb jij een vraag?
Dan maak ik er een blog over! contacteer me
Volg ook mijn YOUTUBE kanaal
 
Wil jij op 2 minuten tijd intuïtief knopen doorhaken? 

0 Comments

Leave a Comment